ماستیست (Mastits) یا التهاب سینه عارضه ای است که می تواند با عفونت همراه باشد و اغلب در بانوان شیرده اتفاق می افتد که باعث درد، تورم و ایجاد تغییرات در شکل و اندازه سینه می شود.
در این مقاله قصد داریم موضوع عفونت پستان که معمولا با ورم سینه نیز از آن یاد میشود صحبت کنیم و به بررسی علت و علائم عفونت پستان و همینطور روش های پیشگیری و درمان آن بپردازیم پس اگر به این عارضه مبتلا شدهاید یا اگر مادری هستنید که قصد پیشگیری از عفونت پستان را در دوران شیردهی خود دارید، خواندن این مقاله میتواند برای شما بسیار مفید باشد پس با ما همراه باشید:
ماستیت یا ورم پستان یک واکنش التهابی دردناک پستان است که میتواند با عفونت باکتریایی یا عفونت قارچی همراه باشد که معمولا در اثر آسیب پوستی مانند زخم یا ترک خوردگی نوک سینه ایجاد میشود. احتمال ابتلا به ماستیت در زنان شیرده بالا است و اغلب این افراد را تحت تاثیر قرار میگیرد. بر اساس آمار به دست آمده حدود 10 تا 33 درصد از مادران در طول دوران شیردهی با این مشکل مواجه میشوند.
عفونت پستان بیشتر در اولین هفته های دوره شیردهی و مادرانی که به طور کامل شیردهی را انجام نمیدهند، اتفاق میافتند؛ اما با این حال این عارضه میتواند زنان دیگری را که در این دوران قرار ندارند را نیز تحت تاثیر قرار دهد: برای مثال زنانی که جراحی سینه انجام دادند یا ایمنی بدنشان پایین است.
عفونت پستان یا ماستیت تنها به زنان اختصاص ندارد و میتواند مردان را نیز تحت تاثیر قرار دهد. ورم پستان مردانه تقریبا یکی از بیماری های شایعی است که میتواند نوزادان پسر را حدودا در ده روزگی و یا در دوران بلوغ که احتمالا با ژنیکوماستی فیزیکی همراه است دچار کند. علاوه بر موارد ذکر شده ضربه مستقیم یا تحریک مزمن نیز میتواند عاملی برای عفونت پستان در مردان شود.
بیشتر بخوانید: شناسایی توده های بدخیم پستان + درمان توده های بدخیم در تهران
علائم و نشانه های عفونت سینه ممکن است کاملا به صورت ناگهانی رخ دهد و شامل موارد زیر باشد:
در صورت داشتن هر یک از بالا، جهت معاینه با شماره ۰۲۱۲۶۲۳۰۴۴۳تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید: درمان درد های سینه
عامل اصلی ورم سینه را میتوان ناشی از شیری که در مجاری آن گیر کرده است دانست اما علل دیگری نیز وجود دارد که موجب عفونت پستان میشود. این موارد عبارتند از:
در صورتی که هنگام شیر دادن سینه شما تخلیه نشود ممکن است یکی از مجاری سینه مسدود شود که انسداد مجاری موجب برگشت شیر و در نهایت منجر به عفونت سینه میشود.
باکتری های سطح پوست یا دهان کودک از طریق شکافی در نوک پستان یا سوراخ مجرای شیر میتواند به مجاری سینه وارد شوند. در این صورت شیر راکد و تخلیه نشده میتواند زمینه رشد باکتری ها را فراهم کند و در نهایت عاملی برای عفونت سینه به شمار برود.
بیشتر بخوانید: انواع کیست سینه + راه های درمان کیست سینه
برای اینکه بتوانید دوران شیردهی بی دردسری را تجربه کنید بهتر است با پزشکتان درباره روش های مناسب شیردهی به فرزندتان صحبت کنید. همچنین رعایت نکات گفته شده در ادامه متن به شما در جلوگیری از عفونت و ورم پستان کمک خواهد کرد:
جهت دریافت نوبت برای معاینه دوره ای سینه های خود در تهران با مطب دکتر مهسا توکل تماس بگیرید.
برای جلوگیری از ایجاد آبسه توصیه میشود به محض مشاهده علائم ماستیت به پزشک مراجعه کنید تا درمان های لازم برای شما صورت گیرد. این درمان ها معمولا ترکیبی از خود مراقبتی و مصرف آنتی بیوتیک برای از بین بردن عفونت باکتریایی است که موجب التهاب و سایر علائم ناراحت کننده و دردناک میشود.
البته باید به این نکته توجه داشته باشید تا مصرف آنتی بیوتیک ها را طبق تجویز پزشک به طور کامل ادامه دهید حتی اگر علائم شما از بین رفته باشد. علاوه بر آن شما میتوانید در کنار مصرف داروهای تجویز شده برخی درمان های خانگی زیر را با توجه به نظر پزشک انجام دهید از جمله:
اگر عفونت شدید باشد، ممکن است بستری شدن در بیمارستان ضروری باشد. در موارد نادر، ممکن است تخلیه آبسه نیز مورد نیاز باشد.
ادامه شیردهی یا تخلیه شیر مادر در طول درمان بسیار مهم است، زیرا این امر میتواند به تسکین علائم و جلوگیری از عوارضی مانند انسداد مجرای شیر کمک کند. با این حال، رعایت بهداشت در این دوران برای جلوگیری از سرایت عفونت به نوزاد مهم است. اگر شیردهی برای شما بیش از حد دردناک و ناراحت کننده باشد، بهتر است از یک مشاور شیردهی یا پزشک معالجتان راهنماییهایی در مورد چگونگی ادامه شیردهی یا تخلیه شیر در حین درمان و مدیریت عفونت سینه مشورت بگیرید.
جهت دریافت نوبت از دکتر مهسا توکل، بهترین فوق تخصص پستان در تهران با شماره ۰۲۱۲۶۲۳۰۴۴۳ تماس بگیرید.
آیا این مطلب برایتان مفید بود؟
روی ستاره کلیک کنید تا به این مطلب امتیاز دهید!
میانگین امتیازها: 3.9 / 5. تعداد رایها: 32