شاید زمانی که برای اولین بار نام تغییرات فیبروکیستیک پستان به گوشتان خورد نگرانی هایی در دلتان ایجاد شده باشد اما باید بگوییم که این تغییرات یکی از شایع ترین معضلات زنان است که قبل از دوران قاعدگی تجربه میکنند و با شروع آن به مرور علائم فیبروکیستیک از بین میرود.
اما سوال اینجاست منظور از تغییرات فیبروکیستیک پستان چیست؟ چه علائمی با خود به همراه دارد؟ آیا این تغییرات سلامت خانم ها را به خطر میاندازد؟ چه راهی برای درمان فیبروکیستیک پستان وجود دارد؟
این ها بخشی از سوالاتی است که بسیاری از افراد از ما میپرسند و ممکن است حتی شمایی که در حال خواندن این مقاله هستید در ذهنتان ایجاد شود. در ادامه با ما همراه باشید تا علاوه بر پاسخ به سوالات شما، تغییرات فیبروکیستیک را از ابعاد مختلف با یک دیگر بررسی کنیم:
تغییرات فیبروکیستیک یکی از شایع ترین علل احساس درد، تورم و توده دار شدن بافت پستان است که تا قبل از دوران قاعدگی به اوج میرسد و با شروع پریود علائم دردناک آن از بین میرود. توده های ایجاد شده در فیبروکیستیک پستان در اصل توده هایی محرک هستند که اغلب با مقداری مایع پر شده اند.
این نوع از کیست ها خوش خیم بوده و در اکثر موارد مشکلی برای فرد ایجاد نمیکند و هنگام لمس یا تحرک میتواند دردی را در بافت پستان ایجاد کند.
بر اساس آمار منتشر شده از سایت معتبر www.medicalnewstoday.com 30 تا 60 درصد از زنان معمولا در سنین 20 تا 50 سال این عارضه را تجربه میکنند.
بیشتر بخوانید: علائم و نشانه های کیست های خوش خیم سینه چیست؟
خیلی از زنان و دختران دچار تغییرات فیبروکیستیک سینه میشوند در حالی که نمیدانند برای چه به این عارضه دچار شدند و علت آن چه بوده؟
تاکنون علت مشخص و دقیقی برای بروز تغییرات فیبروکیستیک پستان یافت نشده است اما پزشکان این احتمال را میدهند که هورمون استروژن یا سایر هورمون های تولید شده از تخمدان ها در ایجاد این نوع از تغییرات دخیل باشند.
علاوه بر آن نوسانات سطح هورمون ها در طول چرخه قاعدگی میتواند باعث ناراحتی سینه و توده دار شدن آن شود که علائمی مانند تورم، درد و حساس شدن بافت سینه را به همراه دارد.
بیشتر بخوانید: تفاوت کیست و توده بدخیم سینه را چگونه تشخیص دهیم؟
زنانی که به فیبروکیستیک سینه مبتلا میشوند ممکن است برخی از علائم زیر را تجربه کنند از جمله:
ممکن است توده ای را در ناحیه سینه احساس کنید که قبل از شروع پریود بزرگتر از حالت عادی میشود و بعد از آن به اندازه اولیه خود باز میگردد. زمانی که با انگشتانتان این نوع از توده های پستان را لمس میکنید، با فشار دست شروع به حرکت میکند و احساس نمیکنید که بر روی بافت اطراف خود چسبیده و ثابت باشد. این نوع از توده های پستان در تغییرات فیبروکیستیک بسیار رایج هستند.
” You may have a lump in the same area of the breast that becomes larger before each period and returns to its original size afterward. This type of lump moves when it is pushed with your fingers. It does not feel stuck or fixed to the tissue around it. This type of lump is common with fibrocystic breasts. “
منبع: www.mountsinai.org
در صورت مشاهده هریک از علائم ذکر شده، جهت تعیین وقت معاینه با دکتر مهسا توکل تماس بگیرید.
مطالب مرتبط: علت ترشح سینه قبل از پریود چیست؟ + نشانه عفونت سینه چیست؟
بر اساس تحقیقات انجام شده محققان دریافتند تغییرات فیبروکیستیک سینه در افراد 20 تا 50 سال، قبل از رسیدن به سن یائسگی شایع تر است و تقریبا 50 درصد از افرادی که در این محدوده سنی قرار دارند را در بر میگیرد. این تغییرات در زنانی که وارد سن یائسگی شدند و جایگزین هورمونی دریافت نمیکنند نیز به ندرت دیده میشود.
علاوه بر آن کسانی که نوشیدنی های الکلی مصرف میکنند بیشتر در معرض ابتلا به تغییرات فیبروکیستیک قرار میگیرند خصوصا در سنین 18 تا 22 سال! تصور بر این است که مصرف کافئین نیز میتواند منجر به این بیماری شود.
” برخی از خانم ها قبل از اینکه وارد دوران قاعدگی خود شوند دردی را در ناحیه سینه و یا زیر بغل ممکن است برای مدتی احساس کنند و این موضوع موجب آزرده خاطر شدن آنها شود و شرایط استرس زایی را برایشان ایجاد کند. اما جای نگران وجود ندارد چرا که بسیاری از زنان و دختران ممکن است در طی دوران زندگی خود دچار تغییرات فیبروکیستیک سینه شوند و این موضوع کاملا طبیعی است و با شروع دوران قاعدگی به مرور از بین میرود. “
بیشتر بخوانید: جراحی کوچک کردن سینه چگونه انجام میشود؟
د صورتی که چکاپ ماهانه پستان (خودآزمایی پستان) انجام میدهید و با توجه به نشانه هایی که در متن فوق به آن اشاره شد ممکن است احساس کنید به فیبروکیستیک سینه مبتلا شدید اما چه آزمایشاتی برای تشخیص دقیق فیبروکیستیک پستان وجود دارد؟ در ادامه هر یک از روش های تشخیصی فیبروکیستیک سینه را توضیح میدهیم:
در وهله اول پزشک ناحیه فوقانی سینه و همینطور زیر بازو را بررسی میکند تا بتواند بافت غیر معمول را در سینه احساس کند. همچنین اگر سوابق پزشکی شما نشان دهد به طور کلی دچار تغییرات طبیعی در بافت پستان میشوید ممکن است انجام آزمایشات اضافی را به شما پیشنهاد ندهد.
مطالب مرتبط: علائم و نشانه های توده بدخیم سینه
سونوگرافی نوعی روش تصویر برداری است که با استفاده از امواج صوتی برای تولید تصاویری از ساختار درونی بدن استفاده میشود. این روش بیشتر برای زنان جوان مناسب است و انجام ماموگرافی به دلیل متراکم بودن بافت پستان در سنین پایین تر از 40 سال توصیه نمیشود.
جهت انتخاب بهرین روش تشخیص فیبروکیستیک در بانوان، میتوانید با دکتر مهسا توکل مشورت کنید. با مطب ایشان تماس بگیرید و یا از طریق فرم رزرو نوبت اقدام نمایید.
در صورتی که مورد مشکوکی در بافت سینه احساس شود ممکن است پزشک معالج برای بررسی دقیق تر بافت پستان ماموگرافی را به افراد پیشنهاد کند. ماموگرافی نوعی روش تصویر برداری است که با فشرده سازی سینه به منظور تشخص توده های بدخیم و یا توده های خوش خیم و غیر سرطانی پستان به کار میرود.
بیشتر بخوانید: راه های تشخیص سرطان سینه چیست؟ + روش های درمان سرطان سینه
در صورتی که توده های پایدار و مشکوک به سرطان در سینه احساس شود و شک پزشک را برای فیبروکیستیک بودن آن بالا ببرد از نمونه برداری یا بیوپسی پستان استفاده میشود.
زمانی که ماموگرافی یا سونوگرافی تصاویر واضحی را در اختیار پزشک قرار ندهند ممکن است او به شما تصویر برداری از طریق ام آر آی را پیشنهاد کند. ام آر آی یا تصویر برداری رزونانس مغناطیسی یک روش تشخیصی است که توسط پرتونگاری انجام میشود و میتوانید تصاویر.
این روش به منظور تخلیه کیست و نمونه برداری از آن مورد استفاده پزشکان قرار میگیرد. در برخی مواقع با تخلیه کیست های بزرگی که در سینه ایجاد شده است، میتوان درد سینه را نیز کاهش داد.
در شرایطی که علائم شما خفیف باشد یا هیچ نشانه ای را احساس نکنید، فیبروکیستیک سینه نیازی به درمان پیدا نمیکند و تنها در شرایطی که درد سینه شدید باشد یا کیست بزرگی در بافت سینه ایجاد شده باشد ممکن است پزشک یکی از روش های درمانی زیر را به شما پیشنهاد دهد:
پزشک و جراح سینه با استفاده از سوزن بسیار نازک مایع موجود در کیست را تخلیه میکند. زمانی که مایع از کیست برداشته میشود، کیست پستان فرو میریزد و ناراحتی شما از بین میرود.
به ندرت پیش میآیید که برای درمان کیست های ایجاد شده در اثر تغییرات فیبروکیستیک نیاز به جراحی پیدا کنید. این روش درمانی تنها در صورتی قابل اجراست که کیست های ایجاد شده بدخیم باشند و در طول معاینه بالینی نگرانی های زیادی را به وجود آورده باشد.
سایر گزینه های درمانی برای فیبروکیستیک سینه عبارتند از:
میتوانید سوالات خود را در انتهای همین صفحه مطرح نمایید، دکتر مهسا توکل پاسخگوی سوالات شما خواهند بود.
بیشتر بخوانید: علائم انواع کیست ها سینه + درمان انواع کیست سینه
برای کمک به جلوگیری از تغییرات فیبروکیستیک سینه، برخی از پزشکان توصیه میکنند از خوردن غذاها و نوشیدنی هایی که حاوی کافئین هستند مانند قهوه، چای، نوشابه و شکلات خصوصا در دوران قاعدگی اجتناب کنید.
همچنین در زمانی که به تغییرات فیبرو کیستکیک پستان دچار شدید با کاهش میزان نمک و چربی های اشباع شده و همینطور اضافه کردن 25 گرم بذر کتان آسیاب شده در رژیم غذایی و مصرف آن به صورت روزانه میتوانید از علائم ناراحت کننده تغییرات فیبروکیستیک جلوگیری کنید.
با این حال به طور قطعی مشخص نشده است که آیا این نوع از خوراکی ها تاثیری بر جلوگیری از علائم فیبروکیستیک پستان دارند یا خیر؟!
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با مطب دکتر مهسا توکل، فلوشیپ جراحی پستان تماس بگیرید.
در اکثر مواقع تغییرات فیبروکیستیک سینه طبیعی و خوش خیم هستند و بدون نیاز به درمان خاصی برطرف میشوند؛ اما در برخی مواقع ممکن است این تغییرات ایجاد شده منجر به درد شدید و تغییرات غیر عادی در پستان شود که شاید زنگ خطری درباره ابتلا به بیماری خاصی را داشته باشد که نیاز است در این مواقع به پزشک مراجعه شود.
همچنین درمورد تغییرات فیبروکیستیک پستان اگر چار خروج ترشحات از نوک سینه شدید و همچنین احساس درد شدید در ناحیه پستان خود شدید باید هرچه سریع تر به پزشک متخصص مراجعه کنید تا علت آن بررسی شود و در صورت نیاز اقدامات درمانی برای شما صورت گیرد.
بیشتر بخوانید: بازسازی پستان برای چه افرادی مناسب است؟
آیا این مطلب برایتان مفید بود؟
روی ستاره کلیک کنید تا به این مطلب امتیاز دهید!
میانگین امتیازها: 3.4 / 5. تعداد رایها: 92
20 Comments
من حدود یک ماه دچار فیبرو کیستیگ سینه راست شده ام دکتر بهم ویتامین دی ویتامین ای داده خیلی استرس دارم نمیدونم چکار کنم وگفته بعد ۶ ماه دوباره برم خیلی میترسم در آینده مشکلی پیش بیاد واینکه آیا بعد ۵۰ سالگی ازبین میره
فیبروکیستیک سینه اصلا جای نگرانی ندارد و خیلی از خانم ها به آن دچار می شوند. خیلی مهم نیست که از بین برود یا خیر زیرا نوعی از بافت سینه به حساب می آید.
سلام وقت بخیر
من درد در سینه راست داشتم و سونو دادم سونو فیبروکیستیک در هردوسینه مشخص شد.
ولی سینه راست درد میکنه. و سینه راست بزرگتر و افتاده تر از راست است.ایا طبیعیه؟ ..
در صورتی که در معاینه و اقدامات تشخیصی مشکل نباشد، می توان آن را طبیعی قلمداد کرد. ولی لازم است حتما معاینه دقیق توسط پزشک انجام شود.
باسلام.
خوردن و آجیل و ماساژ سینه برای کاهش درد فیبروکیستیک سینه تاثیری داره؟
سلام وقت بخیر
فیبروکیستیک در هر فردی متفاوت است و ماساژ سینه برای کاهش درد تاثیری ندارد. گاهی اوقات خوردن اجیل و غذاهای شور درد را بیشتر می کند. آجیل به میزان مناسبی که در حالت عادی استفاده می شود خوب است اما بیشتر از آن مقدار، برای نمکی که دارد، میتواند باعث تشدید علائم شود.
باسلام
من دچارفیبروکیستیک درهردوسینه شدم دکتررفتم ویتامین ای و کلسیم داده اماباز درددارم برای ازبین رفتن فیبروکیستیک بایدچیکارکنم؟
سلام
فیبروکیستیک بیماری حساب نمیشود که درمانی برای آن وجود داشته باشد و یا کار خاصی برای آن انجام شود بلکه نوعی از بافت سینه است که ممکن است مشکلات و دردهایی ایجاد کند و از طرفی نیاز به بررسی های بیشتر نسبت به افراد عادی در سنین بین 40 تا 60 سال دارد. بهترین کار این است که به پزشک خود مراجعه کرده و توصیه های لازم را به صورت حضوری دریافت کنید.
سلام من دوماه که دچار فیبرو کیستیک سینه شدم وخیلی نگرانم ومرتب استرس دارم آیا جای نگرانی است
سلام
فیبروکیستیک به خودی خود نگران کننده نیست، ولی حتما باید چکاپ های دوره ای پستان ر جدی بگیرید و پیگیری کنید.
سلام وقت بخیر
من درد در سینه راست داشتم و سونو دادم سونو فیبروکیستیک در هردوسینه مشخص شد.
ولی سینه راست درد میکنه. و سینه راست بزرگتر و افتاده تر از راست است.ایا طبیعیه؟
سلام
سونوگرافی به تنهایی کافی نیست و حتما باید در کنارش معاینه پزشک انجام شود، ولی در مجموع درجاتی غیرقرینگی در اکثر زنان وجود دارد.
سلام من یه دختر مجرد 25 ساله هستم که از 9 سالگی تا الان همیشه درد سینه داشتم و نزدیک پریودی بیشتر میشه و با تموم شدنش بهتر میشه اما هیچوقت قطع نشده ! من تنبلی تخمدان دارم و فقط در مواقعی که چند ماه کامل پریود نمیشدم درد و توده کامل از بین میرفت ! چند ساله که از قرص مدروکسی پروژسترون استفاده میکنم و یه توده و درد در کناره های بیرونی تا تقریبا وسط سینه هام حس میکنم که گاهی کوچیک و بزرگ میشه . سونوگرافی هم کردم گفت توده خوش خیمه و جزو بافت پستانه ! در واقع جواب درستی نگرفتم میخواستم بدونم این همون فیبروکیستیکه ؟ من 16 ساله حتی بدون خوردن قرص هم درد داشتم .دقیق نمیدونم اما فکر میکنم قبل از شروع قرص ها فقط درد داشتم و توده ای نبود.ممنون میشم پاسخ بدین
سلام
فرآیند تشخیص و درمان با این اطلاعات به تنهایی امکان پذیر نیست، و نیازمند بررسی های بیشتری روی بیمار هست
در صورت تمایل رزرو نوبت ۲۶۲۳۰۴۴۳-۰۲۱ با شماره تماس حاصل فرمایید.
سلام وقت بخیر
من دچار فیبروکیستیک در سینه هام شدم سینه چپم درد دارد ولی سینه راستم نه
دکتر برام قرص ویتامین Eداده وقرص ویتامین ب1 ولی متاسفانه نگفتن هر دوتاشونو هر روز استفاده کنم یا نه .
میتونم هر دوتاشو در روز باهم مصرف کنم ؟
با سلام
این سوال نیازمند بررسی ها و آزمایشات بیشتری هست بنابراین باید توسط پزشک تجویز کننده پاسخ داده شود.
سلام من به بیماری فیبروکیستیک مبتلا هستم و دو ماهه که متوجه ان شدم و ۳ هفته است که داروهایی که دکتر برای من تجویز کرده استفاده میکنم اما در زمان پریودی احساس سوزش و درد را در قسمتی که کیست وجود دارد احساس میکنم میشه دلیلش رو بپرسم
سلام
متاسفانه بدون شناخت بیمار و مدارک و نوع داروی مصرفی نمی توان به پاسخ مناسبی داد، برای معاینه حضوری تشریف بیارید.
سلام
من سینه ام فیبروکسیتیکه. همیشه از یک هفته قبل پریود درد داشتم. ولی الآن روز 15 از شروع سیکلم هستم و فقط توی سینه ی چپم که توده خوش خیم داره از دیروز درد دارم. نگرانم
سلام وقت شما بخیر
دو.ست عزیزم همیشه درد مشکل نگران کننده ای نیست اما با این اطلاعات یکه شما دادین نمیتوان اظهار نظر کرد گاهی و باید مشخص شود که علت درد چیه و ماهیت آن چیست گاهی ممکن است علت درد آبسه باشد یا کیست های سینه باشد و یا بعضا ربطی به سینه هم نداشته باشد.
بنابر این برای اینکه دقیق تر بتوان اظهار نطر کرد حتما نیاز به معاینه حضوری می باشد.