سرطان پستان یکی از بیماری های پر چالش و در عین حال جدی است که با وجود شیوع بالایی که در بین زنان دارد ممکن است برخی از مردان را نیز تحت تاثیر خود قرار دهد. شیمی درمانی یکی از درمانی ها موثر و پرکاربردی است که میتوان برای از بین بردن و درمان سرطان پستان در نظر گرفت.
پزشک با توجه به شرایط بدنی بیمار شیمی درمانی را در کنار سایر روش ها پیشنهاد می دهد. به طور کلی این متود شانس بهبودی را تا حد زیادی افزایش و خطر بازگشت سرطان را کاهش میدهد و در نتیجه بیماران زندگی طولانی تری خواهند داشت.
در این مقاله قصد داریم علاوه بر توضیحات کلی درباره شیمی درمانی، مزایا و عوارض آن، مواقعی که باید تحت شیمی درمانی قرار بگیرید و … را بررسی کنیم. پس تا انتهای متن همراه ما باشید:
احتمالا بارها نام شیمی درمانی به گوشتان خورده باشد اما ممکن است به طور کامل اطلاعات دقیقی از این روش درمانی نداشته باشید و بخواهید بدانید که اصلا شیمی درمانی چیست و چه کاربردی برای انسان دارد؟
شیمی درمانی در واقع یکی از تکنیک های موثر و کاربردی است که با استفاده از دارو های خاصی سعی در کنترل و از بین سلول های سرطانی در بدن دارد و از این طریق میتواند به درمان سرطان پستان کمک کند. داروهایی که در این روش درمانی استفاده میشود ممکن است به صورت خوراکی یا تزریقی مورد استفاده بیماران قرار گیرد.
شیمی درمانی برای درمان سرطان سینه را میتوان به عنوان یک درمان مکمل نیز در کنار جراحی سرطان پستان، پرتو درمانی سرطان سینه یا هورمون درمانی سرطان سینه در نظر گرفت. این روش درمانی میتواند در مواقعی که بیماری فرد عود کرده یا در بدن گسترش یافته است، سلول های سرطانی را کنترل و با آنها مبارزه کند و از این طریق شانس بهبودی فرد را افزایش دهد.
” بسیاری از بیماران با شنیدن نام شیمی درمانی وحشت می کنند و زمانی که از زبان پزشک خود نام این شیوه درمان را می شنوند دچار استرس و اضطراب می شوند. اما باید بدانید که داشتن روحیه قوی در درمان تاثیر بسیار زیادی دارد؛ بنابراین بهتر است استرس و دغدغه فکری را کنار گذاشته و خود را برای شروع درمان آماده کنید. “
شاید این سوال برای شما هم پیش بیاید که شیمی درمانی برای سرطان سینه در چه زمانی انجام میشود؟ برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که همه زنان مبتلا به سرطان پستان به شیمی درمانی نیاز پیدا میکنند اما هر شخص با توجه به علائم و میزان گستردگی بیماری در موقعیت های متفاوت میتواند از مزایای این تکنیک درمانی بهرهمند شود که در ادامه هر یک را به طور جامع برایتان توضیح میدهیم:
گاهی اوقات ممکن است بعد از جراحی سینه و تخلیه کردن توده های سرطانی از بافت پستان، پزشک متخصص سینه انجام شیمی درمانی را به عنوان یک درمان مکمل برای از بین بردن سلول ها سرطانی که در آزمایشات تصویری قابل مشاهده نیستند و در بدن باقی میمانند را توصیه کند.
این اقدام باعث میشود تا خطر عود بیماری و گسترش سلول های سرطانی به سایر نقاط بدن کاهش یابد.
شیمی درمانی قبل از جراحی که از آن با نام نئودجوانت نیز یاد میشود یکی دیگر از راه هایی است که میتوان قبل از اقدام به جراحی سرطان پستان، اندازه توده های ایجاد شده در بافت پستان را تغییر داد و به کوچک شدن آنها کمک کرد.
از مزایای این تکنیک درمانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بیشر بخوانید: علت التهاب غدد لنفاوی زیر بغل چیست؟
با این حال همه بیماران مبتلا به سرطان پستان نیازی به شیمی درمانی ندارند و تشخیص اینکه شیمی درمانی برای کدام افراد مناسب تر است بسته به شرایط بیمار دارد از جمله:
شیمی درمانی در مواقعی میتواند به عنوان درمان اصلی برای زنان مبتلا به ذسرطان در نظر گرفته شود که سلول های سرطانی به نقاط دیگر بدن سرایت کرده است و اندام هایی مانند زیر بازو، کبد یا ریه ها را تحت تاثیر قرار داده است. همانطور که در متن فوق به آن اشاره کردیم این تکنبک درمانی میتواند قبل یا بعد از جراحی سینه انجام شود و با سلول های سرطانی مبارزه کند.
البته بهتر است این نکته را در نظر داشته باشید طول درمان بستگی به عملکرد شیمی درمانی در بدن و میزان تحمل فرد دارد.
چندین داروی شیمی درمانی برای درمان سرطان پستان وجود دارد که موارد زیر را شامل میشود:
دوکسوروبیسین (آدریامایسین): با آسیب رساندن به DNA سلول های سرطانی میتواند آنها را از بین ببرد.
سیکوفسفامید (سیتوکسان): با رشد و گسترش سلول های سرطانی مبارزه میکند.
پاکلیتکسل (تاکسول): با ثبات دادن میکروتوبول ها (ساختارهای لوله ای هستند که از پروتئین ساخته شده اند)، فرآیند تقسیم سلولی سلول های سرطان زا را مختل میکند.
دوسی تاکسل (تاکسوتر): با مهار و تجزیه میکروتوبول ها، رشد سلول ها سرطانی را کاهش میدهد.
شماره تماس مطب دکتر مهسا توکل: ۰۲۱۸۸۰۸۳۳۴۸
بسیاری از افرادی که برای درمان سرطان سینه تحت شیمی درمانی قرار میگیرند نگران این موضوع هستند که عوارض جبران ناپذیری برایشان به همراه داشته باشد. اما باید این موضوع را در نظر داشته باشید که شیمی درمانی در کنار مزایا همانند هر تکنیک درمانی همراه با یکسری معایب است که در ادامه به هر کدام از آنها اشاره میکنیم:
بیشتر بخوانید: بیوپسی یا نمونه برداری از سینه چگونه انجام می شود؟
مصرف برخی از داروهای شیمی درمانی میتواند عوارض بلند مدتی را برای افراد ایجاد کند که عبارتند از:
یکی از عوارض جانبی احتمال که ممکن است از بین نرود و زنان را به آن دچار کند، ناباروری است. مصرف برخی از داروهای شیمی درمانی میتواند به مرور به تخمدان ها آسیب بزند که فرد در نهایت با علائمی یائسگی زودرس مانند خشکی واژن و گرگرفتگی رو به رو میشود. علاوه بر آن داروهای شیمی درمانی میتوانند اثرات نامطلوبی را در دوره های قاعدگی بگذارد و سبب شود تا فرد دوره های نامنظمی را تجربه کند یا آنها متوقف شوند. در صورتی که تخمک گذاری متوقف شود بارداری زنان نیز غیر ممکن خواهد شد.
البته بهتر است این موضوع را نیز بدانید که اگر پریود شما ادامه دار باشد حتما در طی درمان یا بعد از اتمام درمان قادر به باردار شدن هستید. اما از آنجایی که تاثیرات شیمی درمانی در بدن شما باقی مانده و ممکن است برای جنین خطرناک باشد بهتر است با پزشک زنان در این خصوص صحبت کنید.
زنانی که به دلیل شیمی درمانی، یائسگی زودرس را تجربه میکنند به احتمال بیشتری در معرض پوکی استخوان، نازک شدن استخوان و استئوپنی قرار میگیرند. توصیه میشود برای جلوگیری از تحلیل رتن بیشتر استخوان ها به طور دوره ای با نظر پزشک، آزمایش تراکم استخوان را انجام دهند تا بتوانند در صورت نیاز درمان به موقع آن را آغاز کنند.
با وجود اینکه شیمی درمانی خطر کمی را برای تضعیف عضلات قلبی و ایجاد سایر مشکلات قلبی به همراه دارد، میتوان آن را به عنوان یکی از عوارض طولانی مدت آن در نظر گرفت. البته باید این موضوع را نیز مد نظر داشت که مصرف برخی از داروهای شیمی درمانی خطر ابتلا افراد به مشکلات قلبی عروقی را در آینده افزایش میدهد.
به ندرت ممکن است مصرف داروهای شیمی درمانی بعد از چندین سال فرد را در معرض ابتلا به سرطان ثانویه مانند سرطان خون (لوسمی) قرار دهد.
ممکن است با شنیدن نام سرطان به فکر شیمی درمانی، جراحی و سایر روش های درمانی بیفتید. در واقع وقتی از موضوعی اطلاعات کافی نداشته باشید ممکن است تصور آن برایتان کمی عذاب آور به نظر برسد. اما باید بدانید که اکثر افرادی که به بیماری سرطان مبتلا می شوند بعد از پیگیری روند درمان بهبودی خود را به دست می آورند.
توصیه میشود قبل از شروع به درمان سرطان، انتخاب های سالمی داشته باشید تا با با شروع درمان علاوه بر احساس قدرت، بدنتان آمادگی لازم را برای مبارزه با سلول های سرطانی پیدا کند و شیمی درمانی به بهترین نحو صورت گیرد. همچنین رعایت یک سری نکات به شما این امکان را میدهد تا در طول درمان عوارض جانبی به حداقل خود برسد.
پزشک معالج ممکن است قبل از هر چیزی به شما توصیه کند تا در رعایت موارد زیر کوشا باشید از جمله:
بیشتر بخوانید: ماموپلاستی یا جراحی کوچک کردن سینه چیست؟
تعداد جلسات شیمی درمانی یکی از پر چالش ترین سوالاتی است که ذهن بسیاری از افراد مبتلا به سرطان سینه را در گیر میکند. به طور کلی تعداد جلسات شیمی درمانی به فاکتورها و پارامترهای مختلف بستگی دارد. این فاکتورها شامل سلامت عمومی بدن بیمار، نوع دارو و شدت بیماری و… می شود که می توانند دوره شیمی درمانی را بلندتر یا کوتاهتر کنند.
با این حال پزشک با بررسی مرحله سرطان، نوع سرطان، حساسیتهای بیمار و میزان پیشرفت بیماری و… زمان لازم برای شیمی درمانی را مشخص می کند.
البته بهتر است این موضوع را بدانید که تعداد جلسات شیمی درمانی قبل و بعد از جراحی متفاوت است و بر اساس نظر پزشک تعیین می شود. اما به طور میانگین افرادی که مبتلا به این بیماری هستند هر ۲ تا ۴ هفته یک بار نیاز به مراجعه به مرکز شیمی درمانی دارند.
درمان بیماری ممکن است سخت و طاقت فرسا باشد اما چیزی که اهمیت دارد سلامتی و بهبودی نهایی است. بنابراین روحیه خود را حفظ کرده و جلسات شیمی درمانی خود را آغاز کنید. در غیر این صورت روحیه خود را از دست می دهید و این مورد در درمان بیماری تاثیر منفی دارد. برای این منظور بهتر است با انگیزه و انرژی بیشتری تمایل به درمان داشته باشید.
برای درمان این بیماری درمان های موقتی نظیر پرتو درمانی سرطان سینه جراحی سرطان سینه و شیمی درمانی وجود دارد. این متدها برای درمان بیماری تاثیرگذار هستند اما در برخی مواقع تعداد اندک از سلولهای سرطانی در بدن بیمار رشد می کنند.
بنابراین بیمار بعد از درمان باید آزمایشات منظم انجام داده و پیگیر سلامت حال خود باشد. به طور کلی بیمار نباید فکر کند که بعد از شیمی درمانی، جراحی و پرتو درمانی، درمان پایان می یابد بلکه باید بعد از گذراندن این دورهها مجدد آزمایش دهد و تحت نظر پزشک قرار گیرد تا در صورت برگشت مجدد سلول های سرطانی درمان را شروع کند.
در صورتی که به سرطان سینه مبتلا شده اید و قصد دارید بیماری خود را تحت نظر پزشک حاذق درمان کنید، میتوانید با خیال راحت مراحل شیمی درمانی را به دکتر مهسا توکل بسپارید. بی شک ایشان یکی از برجسته ترین متخصصان در زمینه درمان بیماری های پستان در تهران است و میتواند به بهترین نحو بیماری را درمان کند و زندگی تازه به شما هدیه دهد. برای نوبت گیری و مشاوره در زمینه درمان سرطان سینه میتوانید از طریق شماره های مندرج در سایت با ما تماس حاصل کنید.
نوبت دهی اینترنتی دکتر مهسا توکل
آیا این مطلب برایتان مفید بود؟
روی ستاره کلیک کنید تا به این مطلب امتیاز دهید!
میانگین امتیازها: 3.3 / 5. تعداد رایها: 9