جراحی ماستکتومی (Mastectomy) یا پستان برداری روشی برای تخلیه بافت سرطانی پستان است. خوشبختانه اغلب زنانی که به سرطان سینه مبتلا شدهاند به کمک جراحی ماستکتومی این بیماری را درمان کرده و آن را پشت سر میگذارند.
بر اساس تحقیقات انجام شده، تقریبا نیمی از زنانی که در مراحل اولیه سرطان سینه قرار دارند جراحی ماستکتومی مضاعف انجام داده و از هر 6 نفر 1 نفر (حدود 17 درصد) برای درمان سرطان، از جمله کسانی که در معرض خطر کم ابتلا به سرطان سینه دوم قرار دارند از روش جراحی ماستکتومی بهرهمند شدهاند.
جراح در عمل ماستکتومی با هدف درمان یا پیشگیری از سرطان سینه، جزئی از بافت پستان یا تمام آن را تخلیه میکند. این روش برای زنانی که در مرحله اولیه سرطان سینه هستند، میتواند نوعی روش درمانی محسوب شود.
جراحی ماستکتومی زمانی توصیه میشود که فرد شرایط زیر را داشته باشد:
*برخی از زنانی که در معرض خطر بالای ابتلا به سرطان سینه هستند با وجود اینکه علائم و نشانه ای از این بیماری ندارند، عمل جراحی ماستکتومی را انتخاب میکنند.
انواع مختلفی از جراحی ماستکتومی وجود دارد که بر اساس نحوه انجام جراحی و مقدار بافت برداشته شده از سینه تقسیم بندی میشوند:
در این روش جراح پستان کل بافت سینه را که شامل نوک سینه، هاله دور آن (آرئولار)، فاسیا (پوشش)، عضله اصلی قفسه سینه (عضله ماژور) و پوست سینه میشود، بر میدارد. بسته به موقعیت توده سرطانی ممکن است جراح، چند غده لنفاوی در زیر بغل را به عنوان بخشی از نمونه برداری غدد لنفاوی بردارد تا مشخص شود سرطان تا چه حدی گسترش یافته است.
مطالب مرتبط: نمونه برداری پستان چگونه انجام میشود؟
در روش ماستکتومی رادیکال اصلاح شده، جراح همانند روش ماستکتومی ساده عمل میکند با این تفاوت که در این تکنیک غدد لنفاوی زیر بازو (دیسکسیون غدد لنفاوی زیر بغل) نیز تخلیه میشود.
این روش از جراحی ماستکتومی در حال حاضر به ندرت مورد استفاده جراحان قرار میگیرد. در ماستکتومی رادیکال کل سینه، غدد لنفاوی زیر بغل، عضلات سینهای و زیر سینه ای برداشته میشود. البته در حال حاضر این تکنیک کاربردی ندارد و به جای آن روش ماستکتومی رادیکال اصلاح شده را که به همان اندازه موثر است، جایگزین کردهاند.
بیشتر بخوانید: علت ترشحات نوک سینه چیست؟ + ترشحات سینه نشانه چه بیماریهایی هستند؟
شیوه جراحی ماستکتومی نگهدارنده نوک پستان همانند ماستکتومی محافظ پوست میباشد با این تفاوت که در این تکنیک جراح علاوه بر بخش عمده ای از پوست، نوک سینه و هاله دور آن را نیز حفظ میکند.
این تکنیک اغلب برای زنانی که سرطان سینه را در مراحل اولیه تجربه میکنند و سینه های کوچک تا متوسطی دارند، قابل اجرا است اما روش تضمینی برای جلوگیری از عود مجدد سرطان نیست.
ماستکتومی محافظ نوک پستان همانند هر جراحی دیگری خطراتی را برای افراد به دنبال دارد. به طور مثال بعد از جراحی ممکن است خونرسانی به خوبی در نوک پستان و هاله دور آن اتفاق نیوفتد و منجر به تغییر شکل این ناحیه شود.
جراحان بعد از تخلیه سینه در این تکنیک، امکان بازسازی سینه را دارند اما توصیه ای که میشود، بهتر است اینگونه عمل جراحی، تحت نظر جراحان با تجربه و زبر دست انجام شود.
برای انتخاب بهترین روش جراحی ماستکتومی سینه در تهران با دکتر مهسا توکل فلوشیپ جراحی پستان تماس بگیرید، همچنین میتوانید از رطیق فرم رزرو نوبت نیز اقدام نمایید.
مطالب مرتبط: راه های درمان سرطان سینه چیست؟
در این روش از ماستکتومی بیشتر پوست سینه باقی میماند و تنها بافت پستان، نوک پستان و هاله دور آن (آرئولار) برداشته میشود. بسیاری از زنانی که ملزم به برداشتن سینه های خود هستند انجام ماستکتومی محافظ پوست را ترجیح میدهند؛ چرا که در این روش جراح قادر به بازسازی سینه با کاشت ایمپلنت است یا میتواند با پیوند دادن بافت سایر قسمت های بدن (از جمله بافت زیر شکم)، سینه را بازسازی کند. همچنین در این روش زخم کمتری بر روی پوست ایجاد میشود.
البته باید به این نکته توجه داشته باشید بازسازی سینه برای مواقعی که تومور بزرگ یا نزدیک به پوست سینه است کاربردی نخواهد داشت.
*متخصصان در این زمینه توصیه میکنند ماستکتومی محافظ پوست باید توسط تیمی از جراحان با تجربه و ماهر صورت بگیرید.*
در تکنیک ماستکتومی دوبل یا دوطرفه، هر دو سینه تخلیه میشود. در برخی مواقع این روش برای زنانی که در معرض خطر بالای سرطان هستند مانند کسانی که جهش ژنیBRCA را تجربه میکنند برای پیشگیری از سرطان سینه، ماستکتومی دوبل را تحت عنوان ماستکتومی پیشگیرانه انجام میدهند. به گفته سایت معتبر www.cancer.org :
“Most of these mastectomies are simple mastectomies, but some may be nipple-sparing. There are other situations where a double mastectomy might be done as part of a women’s breast cancer treatment plan. This is done after careful consideration and discussion between the patient and their cancer care team.”
“اکثر روش های ماستکتومی از ماستکتومی ساده (کامل) پیروی میکنند و برخی دیگر با حفظ نوک سینه صورت میگیرد. البته شرایط دیگری نیز وجود دارد که فرد برای درمان سرطان پستان، ملزم به انجام ماستکتومی دوبل یا پیشگیرانه است . این کار بعد از برسی های دقیق، در نظر گرفتن شرایط و مشورت بیمار با تیم پزشکان صورت میگیرد.”
بیشتر بخوانید: جراحی لامپکتومی یا جراحی برداشتن بافت سرطانی چیست؟
جراحی ماستکتومی برای افرادی که شرایط زیر را دارند توصیه میشود:
” اگر از علائم آزار دهنده سرطان رنج میبرید و نگران سلامتی خود هستید، در صورت نیاز باید هر چه سریع تر تحت جراحی ماستکتومی قرار بگیرید تا احتمال عود و گسترش سرطان به سایر نقاط دیگر بدن از جمله سینه دوم از بین برود.”
مطالب مرتبط: علائم تودههای خوش خیم پستان
مراقبت صحیح از زخم و بانداژ.
رعایت تغذیه مناسب و متعادل.
پیروی دقیق از توصیههای پزشک.
کنترل و پیشگیری از ورم (لنفادم).
استراحت کافی به مدت چند هفته.
پوشیدن لباس و لباس زیر راحت و نرم.
دریافت حمایت عاطفی از اطرافیان یا مشاور.
انجام نرمشهای سبک پس از مشورت با پزشک.
خوابیدن به گونهای که به محل جراحی فشار نیاید.
جراحی ماستکتومی مانند سایر جراحی های دیگری که انجام میشود خطرات احتمالی را برای افراد به همراه دارد. خطرات و عوارض احتمالی جراحی ماستکتومی موارد زیر را شامل میشود:
برای دریافت اطلاعات بیشتر و جراحی سرطان سینه در تهران با مطب دکتر مهسا توکل تماس بگیرید. همچنین می توانید سوالات خود رادر انتهای این صفحه مطرح نمایید دکتر مهسا توکل در اولین فرصت پاسخگوی سوالات شما خواهند بود.
دکتر مهسا توکل متخصص جراحی و فوق تخصص (فلوشیپ) جراحی پستان و زیبایی، فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی تهران و دارای بورد تخصص جراحی های زیبایی پستان و بدن هستند. دکتر مهسا توکل در زمینه های درمان و جراحی سرطان سینه، کوچک کردن پستان، بزرگ کردن و حجیم کردن سینه ها، نمونه برداری سینه، بازسازی سینه، جراحی های زیبایی پستان و …. می تواند بهترین همراه برای شما عزیزان باشد.
آیا این مطلب برایتان مفید بود؟
روی ستاره کلیک کنید تا به این مطلب امتیاز دهید!
میانگین امتیازها: 5 / 5. تعداد رایها: 4
5 Comments
سلام خانم دکتر
تفاوت جراحی ماستکتومی و لامپکتومی چیه؟ کدوم برای جراحی سرطان سینه بهتره؟
با سلام
ماستکتومی برداشتن کل بافت پستان است در صورتیکه لامپکتومی برداشتن یک قاچ و یا قسمتی از بافت پستان است.
بد از عمل ماستکتومی باید از سوتین یا لباس خاصی استفاده کنیم؟
با سلام
بله حتما باید از سوتین های خاص با نظر و شمورت پزشک استفاده کرد.
با سلام
بله حتما باید از سوتین های خاص با نظر و مشورت پزشک استفاده کرد.