کیست سینه (Breast cysts) یکی از شایع ترین ناهنجاری های غیر سرطانی است که میتوان آن را متداول ترین دلیل ایجاد توده های پستان دانست.
در ادامه مطلب به چگونگی ایجاد کیست سینه، علائم هشدار دهنده آن، روش های تشخیص و درمانی پرداخته ایم پس تا انتهای مطلب همراه ما باشید:
کیست سینه معمولا از کیسه های پر از مایع تشکیل شده است و در برخی موارد ممکن است بافت آن جامد باشد. معمولا کیست های پستان خوش خیم و غیر سرطانی هستند که میتوانند به صورت تکی یا خوشه ای در بافت سینه به وجود آیند. تصور میشود که این کیست ها به طور طبیعی رشد میکنند زیرا بافت پستان با افزایش سن به دلیل تغییرات طبیعی در سطح هورمون تغییر میکند.
کیست سینه ممکن است در یک یا هر دو پستان ایجاد شود؛ علائم و نشانه های کیست پستان شامل موارد زیر میباشد:
کیست سینه میتواند بافت نرم یا سفتی داشته باشد همینطور میتواند در اندازههای مختلف از چند میلی متر تا چند سانتی متر در بافت پستان ایجاد شود. اگر چه این ناهنجاری به وجود آمده در بافت پستان برای برخی از افراد بسیار دردناک و ناراحت کننده است اما ممکن است افرادی زیادی با وجود کیست سینه دردی را تجربه نکنند.
بهتر است این نکته را مد نظر داشته باشید کیست سینه با افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط نیست اما پیدا کردن توده جدید یا سایر تغییراتی که نیاز به بررسی و ارزیابی پزشک دارد را سخت تر می کند.
سینه ها به دلیل نوسانات هورمونی که در دوران قاعدگی رخ میدهد، سفت تر و تحریک پذیرتر از قبل میشوند بنابراین بهتر است با تغییرات طبیعی پستان ها در این دوران آشنا باشید تا در زمان بروز ناهنجاری و ایجاد تغییرات غیر عادی در بافت سینه، برای تشخیص بیشتر به پزشک مراجعه فرمایید.
برای دریافت نوبت از دکتر مهسا توکل با شماره ۰۲۱-۲۶۲۳۰۴۴۳ تماس بگیرید یا از طریق فرم رزرو نوبت اقدام نمایید.
ساختار پستان طوری خلق شده است که غدد شیری (لوبول ها) و مجاری که شیر را به نوک پستان میرسانند توسط بافت همبند فیبری و بافت چربی احاطه شده است و در نهایت مجموع این اندام ها بافت سینه را به وجود میآورد.
در سینه به طور دائم مایعی تولید شده و سپس جذب بدن میشود. در شرایطی که مجاری شیر مسدود شود یا ترشح مایعات بیشتر از جذب آن باشد (مانند زمانی های خاصی از چرخه های هورمونی زنان)، کیست سینه به وجود میآید. گاهی اوقات تجمع مایعات در غدد شیری میتواند منجر به کیست سینه شود.
متخصصان به طور دقیق عامل به وجود آورنده کیست های سینه را نمیدانند اما این احتمال را میدهند که در اثر تغییرات هورمونی ناشی از چرخه قاعدگی ایجاد شوند.
به طور کلی کیست های سینه به 3 دسته تقسیم بندی میشوند:
این نوع کیست ها که همیشه پر از مایع بوده و غیر سرطانی هستند.
یک کیست پیچیده ای که حاوی قطعات شناور جامد در مایع است. پزشک برای تجزیه و تحلیل این نوع از کیست سینه احتمال دارد از شما بخواهد آسپیراسیون کیست سینه یا نمونه برداری سوزنی انجام دهید.
ایجاد کیست پیچیده در بافت سینه میتواند برای فرد نگران کننده باشد چرا که دارای بافت جامد بوده و احتمال سرطانی بودن آن بیشتر است. اگر به این نوع از کیست دچار شدید ممکن است پزشکتان از شما بخواهد برای بررسی بیشتر و تشخیص دقیق تر، بیوپسی سینه انجام دهید.
کیست های سینه ممکن است بر اثر سایز و اندازه آن تعیین شود:
“اگر دچار کیست سینه شدهاید و این امر موجب نگرانی و استرس زیاد شما شده است؛ توصیه میشود در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه فرمایید تا با انجام آزمایش های مناسب بهترین شیوه درمانی را برای شما آغاز کند.”
برای آنکه بتوان کیست پستان را تشخیص داد علاوه بر معاینات فیزیکی، پزشک میتواند روش های تصویر برداری مانند سونوگرافی، ماموگرافی و احتمالا آسپیراسیون با سوزن ظریف یا نمونه برداری سینه را به بیمار توصیه کند.
آزمایشات مورد نیازی که ممکن است پزشک از شما بخواهد شامل موارد زیر باشد:
آزمایش سونوگرافی برای تشخیص نوع کیست ایجاد شده در سینه کاربرد دارد. این روش به پزشک کمک میکند تا بداند توده ایجاد شده پر از مایع است یا بافت آن از جامد تشکیل شده است. همانطور که تا کنون متوجه شدید، توده های پر از مایع نشان دهنده کیست سینه هستند در حالی که توده های جامد ممکن است توده سرطانی یا یک توده غیر سرطانی مانند فیبروآدنوم باشد.
با کمک ماموگرافی میتوان کیست های کوچک خوشه ای یا کیست های بزرگ را تشخیص داد؛ اما نمایش دادن میکروکیست ها کار دشواری است.
گاهی اوقات متخصصان برای بررسی بیشتر و دقیق تر توده های جامد، بیوپسی سینه را به بیمار توصیه میکنند. در صورتی که پزشک به راحتی توده را احساس کند ممکن است آزمایشات تصویر برداری را نادیده بگیرد و برای تخلیه مایع و از بین بردن کیست، آسپیراسیون با سوزن را انجام دهد.
در حین آزمایش آسپیراسیون پزشک سوزن نازک و ظریفی را وارد بافت توده میکند تا بتواند مایع داخل توده را خارج کند. اغلب آسپیراسیون با کمک سونوگرافی برای هدایت کردن سوزن به بافت مورد نظر انجام میشود. اگر مایع خارج شود و کیست از بین برود پزشک فورا نوع کیست را تشخیص میدهد:
در صورتی که مایع خارج شده این شرایط را داشته باشد نیازی به درمان ندارد:
اگر مایع خارج شده خونی به نظر برسد یا توده از بین نرود پزشک برای بررسی بیشتر ممکن است نمونه مایع را برای برسی بیشتر به آزمایشگاه بفرستد و شما را به یک رادیولوژیست یا جراح سینه ارجاع دهد.
در شرایطی که مایع خارج نشود ممکن است پزشک ماموگرافی یا سونوگرافی را توصیه کند. کمبود مایع یا از بین نرفتن توده میتواند نشانه بافت جامد بخشی از توده یا تمام آن باشد. در این مواقع پزشک نمونه ای از بافت را به منظور بررسی کردن سرطان از سینه خارج میکند.
بیشتر بخوانید: درمان سرطان سینه
کیست های ساده پستان که از مایع تشکیل شدهاند و هیچ علامتی از خود بروز نمیدهند نیازی به درمان ندارند؛ در واقع بسیاری از کیست های سینه بدون آنکه نیازی به درمان پیدا کنند از بین میروند.
در صورتی که کیستی در بافت پستان باقی بماند و به مرور سفت تر شود یا متوجه تغییراتی بر روی پوست سینه شدید توصیه میشود برای درمان مناسب به پزشک مراجعه کنید.
به طور کلی 3 روش کلی برای درمان کیست سینه وجود دارد که شامل موارد زیر میشود:
به گفته سایت معتبر www.mayoclinic.org :
” Normal breast tissue often feels lumpy or nodular. But if you feel a new breast lump that doesn’t go away, gets bigger or persists after one or two menstrual cycles, see your doctor right away. Also see your doctor if you have new skin changes on one or both of your breasts.”
شما با لمس کردن بافت نرم سینه گره ها و برجستگی هایی را احساس میکنید. اما اگر حس کردید توده جدیدی در سینه به وجود آمده و بعد از یک یا دو دوره قاعدگی از بین نمیرود باید در این مورد هر چه سریع تر با پزشکتان صحبت کنید. همچنین اگر تغییرات پوستی در پستان شما به وجود آمده بهتر است این موضع را با پزشک در میان بگذارید.
آیا این مطلب برایتان مفید بود؟
روی ستاره کلیک کنید تا به این مطلب امتیاز دهید!
میانگین امتیازها: 3.5 / 5. تعداد رایها: 21
3 Comments
تقریبا ۲ هفتس که از نوک پسان هایم ترشح زرد رنگ مشاهده می کنم
احتمال داره این ترشحات به خاطر وجود کیست در سینه هایم باشد؟
سلام وقتتون بخیر
بله احتمال دارد. اما بیمار باید حتما توسط پزشک معاینه و ویزیت شود.
سلام خانم دکتر وقتتون بخیر
تقریبا 1 ماهه که دکتر تشخیص داده داخل سینه چسپ کیست وجود داردو به تازگی در بازو سمت چپم احساس درد دارم. امکان داره این 2 مورد باهم ارتباطی داشته باشند؟