ام.آر.آی سینه (MRI) | تصویربرداری پستان
یکی از بهترین و دقیق ترین روش های تشخیصی غیر تهاجمی برای تشخیص سرطان سینه یا سایر بیماری های سینه، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی یا ام آر آی (MRI) است. در صورتی که پزشک شما این روش آزمایشی را توصیه کرده یا قصد دارید اطلاعاتی جامع درباره مزایا و معایب، روش انجام، مراقبت ها و … به دست آورید، شما را به مطالعه ادامه متن دعوت میکنم:
ام آر آی سینه یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی سینه چیست؟
ام آر آی سینه (ام ار ماموگرافی) یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی سینه یک روش تصویربرداری غیرتهاجمی است . این روش تشخیصی برای ایجاد تصاویر دقیق از داخل بافت سینه و سایر اندام های داخلی از میدان های مغناطیسی و امواج رادیویی استفاده میکند. علاوه بر آن، ام آر آی سینه به پزشکان کمک میکند تا انواع تومورها، کیست ها و سایر تغییرات در بافت سینه را به راحتی و با دقت بالا تشخیص دهند.
چرا باید MRI سینه انجام داد؟
معمولا زنانی که در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان را دارند باید تحت غربالگری ام آر آی و ماموگرافی قرار گیرند. این غربالگری خصوصا برای افرادی که واجد شرایط زیر هستند توصه میشود:
- زنانی که خودشان یا بستگان نزدیکشان به برخی اختلالات ژنتیکی مانند سندرم Li-Fraumeni، سندرم Cowden، یا Bannayan-Riley-Ruvalcaba مبتلا هستند.
- زنان مبتلا به جهش BRCA1 یا BRCA2 (این ژن ها در صورت تغییر، نشان دهنده استعداد ابتلا به سرطان سینه و یا سرطان تخمدان را نشان میدهد.)
- زنانی که بستگان درجه یک یعنی مادر، خواهر یا دخترشان دارای جهش BRCA1 یا BRCA2 باشند که هنوز مورد آزمایش قرار نگرفته باشند.
- زنانی که در بین 10 تا 30 سالگی شان تحت پرتودرمانی قفسه سینه قرار گرفتهاند.
در صورت بروز نگرانی بیماری های سینه در صورت تمایل با دکتر مهسا توکل در ارتباط باشید.
در طول انجام MRI چه اقداماتی انجام میشود؟
- زمانی که برای انجام تصویربرداری رزونانس مغناطیسی سینه حاضر میشوید، در ابتدا برای راحتی بیشتر شما و جلوگیری از خطا در نتایج، لباس گشاد و بدون قطعات فلزی به شما داده میشود.
- سپس از شما میخواهند تا هر گونه وسیله ای را که به همراه دارید مانند زیورالات، ساعت، پیرسینگ، گیره مو، سمعک، دندان مصنوعی و سایر اشیا فلزی را کنار بگذارید.
- در صورتی که ام آر آی رنگی برای شما تجویز شده باشد قبل از شروع به انجام تصویر برداری ام آر آی، تزریق ماده رنگی داخل وریدی برای شما انجام میشود.
- حالا از شما خواسته میشود تا بر روی یک میز اسکن که به داخل استوانه بزرگی برای تصویر برداری میرود، دراز بکشد.
- در طول انجام MRI، تکنسین در اتاق کنترلی مجاور خواهد بود و از طریق یک پنجره و میکروفون، شما را تحت نظر خواهد داشت. شما همچنین یک دکمهی اضطراری در دست خواهید داشت تا در صورت نیاز، به تکنسین اطلاع دهید.
- همچنین قبل از شروع به انجام تصویربرداری هدست یا گوش گیر به شما داده میشود تا صدای اسکنر شما را اذیت نکند.
- در طول فرآیند اسکن، با ایجاد میدان مغناطیسی و ارسال پالس های امواج رادیویی از اسکنر، صدای کلیک به صد در میاید.
- در طول انجام ام آر آی لازم است تا هیچ گونه حرکتی نداشته باشید چرا که این کار میتواند در نتایج آزمایش شما اختلال ایجاد کند.
- در صورتی که به هر گونه مشکل تنفسی، تعریق، بی حسی یا تپش قلب دچار شدید حتما این موضوع را با تکنسین در میان بگذارید.
- بعد از دقایقی فرآیند تصویر برداری از سینه به اتمام میرسد و از دستگاه استوانه ای شکل ام آر آی خارج خواهید شد.
بیشتر بخوانید: راه های تشخیص توده بدخیم سینه چیست؟
رایج ترین کاربردهای MRI سینه
- ارزیابی نشتی ژل ایمپلنت سیلیکونی سینه
- بررسی دقیق تر ناهنجاری های شناخته شده توسط ماموگرافی
- ارزیابی و تشخیص بازگشت مجدد سرطان سینه یا عود تومورهای باقی مانده بعد از لامپکتومی
- بررسی موارد سرطانی در زنانی که کاشت ایمپلنت انجام دادند یا بافت اسکار مانع از نتایج صحیح ماموگرافی میشود.
- تشخیص و بررسی ناهنجاری های ایجاد شده و کوچکی که نمیتوان آنها را با سونوگرافی یا ماموگرافی تشخیص داد.
- بررسی دقیق اندازه و محل قرار گیری توده های سینه و تشخیص دقیق تعداد توده هایی ایجاد شده در بافت پستان
- تعیین اینکه برای درمان سرطان سینه لامپکتومی برای شما موثرتر خواهد بود یا ماستکتومی؟
- بررسی تغییر نوک سینه معکوس جدید
- تشخیص میزان گستردگی سرطان سینه به جداره قفسه سینه (میتواند گزینه های درمانی را تغییر دهد.)
- پیدا کردن موارد مشکوک و سرطان های اولیه پستان که سایر روش های آزمایشی قادر به تشخیص آن نبودند. ( خصوصا در زنانی که ریسک ابتلا به سرطان در آنها بالاتر است)
مزایای انجام MRI سینه
- تصویربرداری غیر تهاجمی است که نیاز به قرار گرفتن در معرض اشعه را ندارد.
- برای زنانی که احتمال ابتلای آنها به سرطان سینه بیشتر است، ام آر آی همراه با ماموگرافی میتواند تشخیص زودهنگام بیماری را تضمین کند.
- مادهای که در ام آر آی برای بهتر دیده شدن بافتها استفاده میشود، نسبت به مواد کنتراست مورد استفاده در روش های دیگر کمتر باعث ایجاد حساسیت میشود.
- در زنانی که بافت سینه متراکم دارند یا ایمپلنت سینه گذاشتهاند، ام آر آی تصاویر واضحتری نسبت به ماموگرافی ارائه میدهد و به همین دلیل برای این افراد مناسبتر است.
- اگر در ام آر آی ضایعه مشکوکی دیده شود، این روش میتواند به پزشک کمک کند تا دقیقاً محل نمونهبرداری را مشخص کند و بیوپسی با دقت بیشتری انجام شود.
- وقتی روشهای معمول مثل ماموگرافی یا سونوگرافی نتوانند سرطان سینه را به خوبی تشخیص دهند، ام آر آی میتواند جزئیات بیشتری را نشان دهد و به پزشک کمک کند تا بیماری را دقیقتر تشخیص دهد و مرحله آن را مشخص کند.
عوارض ام آر آی سینه
ام آر آی یکی از بی خطرترین آزمایشاتی است که به تشخیص سرطان سینه و سایر بیماری های سینه کمک میکند؛ زیرا با امواج الکترومغناطیسی است و از اشعه استفاده نمیکند. با این حال در برخی موارد میتوان عوارض احتمالی زیر را برای آن در نظر گرفت:
گاهی اوقات، ام آر آی سینه ممکن است به اشتباه وجود سرطان را نشان دهد (مثبت کاذب). حتی اگر ام آر آی مشکوک باشد، آزمایش های بیشتر مانند سونوگرافی یا نمونه برداری سینه ممکن است هیچ سرطانی را نشان ندهد. این نتایج اشتباه میتوانند باعث نگرانی و انجام آزمایش های غیرضروری شوند.
در ام آر آی سینه، برای اینکه تصاویر واضحتر دیده شوند، مادهای به نام گادولینیوم به بدن تزریق میشود. این ماده ممکن است باعث حساسیت شود یا مشکلاتی را برای افرادی که به بیماری کلیوی دچار هستند را به همراه داشته باشد.
اقداماتی که باید قبل از MRI سینه انجام دهید
قبل از انجام MRI سینه، برای اطمینان از دقیقتر بودن نتایج و راحتی بیشتر شما، بهتر است برخی اقدامات را انجام دهید:
- در صورتی که دارو خاصی مصرف میکنید این موضوع را به پزشک اطلاع دهید.
- اگر باردار هستید یا احتمال بارداری میدهید، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید.
- برای انجام ام آر آی پستان، نیازی نیست که ناشتا باشید و میتوانید طبق معمول رژیم غذایی خود را پیش بگیرید. با این حال بهتر است در این مورد با پزشک خود صحبت کنید.
- برخی از جوهرهای تاتو ممکن است حاوی مواد فلزی باشند که در تصاویر MRI تداخل ایجاد کنند. بنابراین بهتر است در این باره با پزشک خود مشورت کنید.
- اگر به ماده کنتراست (گادولینیوم) که ممکن است در طول MRI تزریق شود، آلرژی دارید یا سابقه واکنش آلرژیک دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.
- اگر کاشتهای پزشکی مانند ضربانساز، کلیه مصنوعی، پمپ انسولین یا هر نوع ایمپلنت فلزی دیگری دارید، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید.
- سعی کنید آرام باشید و استرس نداشته باشید. زیرا استرس میتواند بر نتایج تصویربرداری تأثیر بگذارد.
- در روز انجام ام آر آی لازم است تا لباسهای گشاد و راحت بپوشید و از پوشیدن لباسهایی با زیپ یا دکمه فلزی خودداری کنید.
- هرگونه شی فلزی مانند زیورآلات، ساعت، عینک، پروتزهای دندانی، سمعک و حتی برخی از انواع لباس زیر که ممکن است حاوی اجزای فلزی باشند را از خود دور کنید. این اشیاء میتوانند در میدان مغناطیسی دستگاه MRI اختلال ایجاد کنند.
” ام آر آی سینه یکی از موثرترین و دقیق ترین روش های تشخیصی غیرتهاجمی است. با انجام تصویر برداری رزونانس مغناطیسی، بدون نگرانی و ترس از عوارض، به تشخیص زودهنگام سرطان کمک کنید.”
بعد از MRI سینه چه رخ میدهد؟
بعد از اینکه آزمایش تصویربرداری رزونانس مغناطیسی را انجام دادید لازم است تا موارد زیر را رعایت کنید:
- به دلیل دراز کشیدن طولانی مدت ممکن است بعد از بلند شدن کمی احساس سرگیجه یا سبکی سر داشته باشید. بنابراین بعد از اتمام کار به آرامی از روی میز اسکن بلند شوید.
- در صورتی که قبل از انجام ام.آر.آی آرام بخش دریافت کردهاید، تا زمانی که اثرات آرام بخش به طور کامل از بین نرفته است، از رانندگی و انجام کارهایی که نیاز به هوشیاری کامل دارند خودداری کنید.
- اگر در طول MRI از ماده حاجب استفاده شده باشد، به مدت چند ساعت تا چند روز، بدن خود را از نظر بروز هرگونه علائم آلرژیک مانند خارش، تورم، بثورات پوستی یا مشکل در تنفس زیر نظر داشته باشید. در صورت مشاهده هرگونه علائم غیرعادی، بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.
- اگر در طول MRI از طریق ورید به شما ماده حاجب تزریق شده باشد، محل تزریق را از نظر قرمزی، تورم یا درد بررسی کنید. در صورت مشاهده هرگونه علائم عفونت، مانند قرمزی، تورم، درد سینه یا ترشح از محل تزریق، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
- اگر مادر شیرده هستید و در طول MRI از ماده حاجب استفاده شده است، به مدت 12 تا 24 ساعت از شیردهی خودداری کنید.
- مهمترین نکته این است که به تمام توصیههای پزشک خود پس از انجام MRI عمل کنید. پزشک ممکن است بسته به شرایط خاص شما، دستورالعملهای دیگری را برایتان در نظر بگیرد.
دکتر مهسا توکل
دکتر مهسا توکل یکی از برجسته ترین جراحان سرطان سینه و متخصصان فعال در حوزه بیماری های مرتبط به پستان در تهران است. ایشان با مهارت بالا و دانش به روز توانسته نتایج رضایت بخشی را از درمان بیماری های مختلف سینه به دست آورد. در صورتی که به سرطان سینه مشکوک هستید و قصد دارید در این باره با یک پزشک متخصص مشورت کنید و تحت نظر او باشید، دکتر مهسا توکل میتواند به بهترین شکل در این مسیر همراه شما باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر یا تعیین وقت با شماره های مندرج در سایت با ما تماس حاصل فرمایید.
سوالات متداول درباره MRI سینه