یکی از رایج ترین مشکلاتی که بسیاری از زنان با آن دست و پنجه نرم میکنند ابتلا به توده های پستان است که میتواند خوش خیم یا بد خیم باشد. ابتلا به این عارضه ممکن است نگرانی های بسیاری را برای افراد به وجود آورد اما خبر خوب اینجاست، اکثر توده های پستان خوش خیم هستند و میتوان به راحتی آن ها را درمان کرد!
در ادامه متن قصد داریم علائم توده خوش خیم پستان، علت ایجاد، روش های درمانی و سایر موارد را بررسی کنیم پس با ما همراه باشید:
شاید این سوال برای شما هم پیش بیاید که توده های خوش خیم پستان به چه معناست؟ برای پاسخ به این سوال باید گفت این نوع از توده ها غیر سرطانی بوده و برای سلامت افراد تهدید کننده نیستند و حتی بسیاری از توده های خوش خیم پستان بدون نیاز به درمان خاصی از بین میروند.
توده های خوش خیم پستان انواع مختلفی دارند که فیبروآدنوم و کیست های سینه از متداول ترین آنها است. با وجود اینکه توده های خوش خیم و غیر سرطانی اغلب بدون نیاز به مداخلات پزشکی از بین میروند اما بهتر است در صورت مشاهده هر گونه تغییرات در بافت سینه به پزشک مراجعه کنید تا به کمک آزمایشات مختلف بتوانید از بابت خوش خیم بودن توده های ایجاد شده اطمینان کسب کنید.
بیشتر بخوانید: علائم ابتلا به سرطان چیست؟
عوامل شایعی که منجر به ایجاد توده های غیر سرطانی در افراد مختلف میشود عبارتند از:
“تغییراتی که در بافت پستان و ظاهر آن ایجاد میشود میتواند برای اکثر خانم ها بسیار آزاردهنده و استرس زا باشد. اما خبر خوب اینجاست که حدود 80 درصد از توده های پستان خوش خیم هستند و سلامت شمارا به خطر نمیاندازند.”
برای دریافت وقت مشاوره با دکتر مهسا توکل با مطب ایشان تماس بگیرید و یا از طریق فرم رزرو نوبت اقدام نمایید.
گاهی اوقات ممکن است هنگام چکاپ ماهیانه سینه، دوش گرفتن یا پوشیدن لباس تغییراتی را در بافت سینه خود احساس کنید و ندانید که تغییرات ایجاد شده در بافت پستان ناشی از توده های خوش خیم و غیر سرطانی است یا زنگ خطری برای سرطان پستان؟!
علاوه بر ایجاده توده، زمانی که توده های خوش خیم و غیر سرطانی مبتلا میشوید ممکن است برخی از علائم زیر را تجربه کنید:
بیشتر بخوانید: جراحی آنکوپلاستی در افراد ترنس
توده های پستان خوش خیم پستان انواع مختلفی دارند که بسیاری از آنها بدون نیاز به درمان از بین میروند و فرد را در معرض ابتلا به سرطان پستان قرار نمیدهند. در ادامه متن به انواع مختلف این نوع از توده ها میپردازیم:
تقریبا یک چهارم توده های تشکیل شده در پستان، کیست های ساده ای هستند که محتوا آنها با مایع پر شده است. این نوع کیست به راحتی در بافت سینه حرکت میکنند و به لمس حساس هستند. البته محتوا برخی از کیست های پیچیده سینه ترکیبی از جامد و مایع است.
فیبروآدنوم ها شایع ترین توده های غیر سرطانی پستان هستند که هم از بافت غددی و هم از بافت استرومایی (همبند) تشکیل شدههاند. این نوع از توده های خوش خیم در هر سنی دیده میشود اما بیشتر زنان 20 تا 30 سال را تحت تاثیر قرار میدهد و ببعد از دوران یائسگی تمایل به کوچک شدن دارند. فیبروآدنوم ها همانند سایر توده های خوش خیم پستان، خطری برای سلامت فرد ایجاد نمیکنند و ممکن است بدون نیاز به درمان از بین بروند.
بیشتر بخوانید: علت درد سینه هنگام دست زدن چیست؟
این تغییرات در اثر نوسانات هورمونی در زنان بین 30 تا 50 سال صورت میگیرد و باعث ایجاد توده های متراکم در سینه و حساس شدن سینه ها به لمس، خصوصا قبل از قاعدگی، میشوند. ممکن است پزشک برای رد سایر اختلالات، ماموگرافی یا بیوپسی پستان را تجویز کند.
برای انجام آزمایشات لازم جهت تشخیص درست توده های خوش خیم فیبروکیستیک، با شماره ۰۲۱۲۶۲۳۰۴۴۳ تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید: علائم سینه فیبروکیستیک چیست؟
پاپیلوم داخل مجاری توده های کوچک زگیل مانندی هستند که در داخل مجاری شیری پستان، در نزدیکی نوک سینه ایجاد میشوند و میتوانند علائم ناخوشایندی مانند خروج ترشحات از نوک پستان را برای فرد به همراه داشته باشد. این عارضه بیشتر زنان بین 30 تا 50 ا تحت تاثیر قرار میدهد و در صورتی که فرد طی یک زمان به 5 پاپیلوم یا بیشتر مبتلا شود احتمال ابتلا به سرطان پستان در او افزایش میابد. در این شرایط پزشک برای کاهش خطر ابتلا به سران سینه ممکن است جراحی را به شما پیشنهاد دهد.
مطالب مرتبط: راه های درمان سرطان پستان چیست؟ + مراقبت های بعد از عمل سرطان پستان
هیپرپلازی وضعیتی است که در اثر رشد بیش از حد سلول های پوشاننده مجاری یا غدد پستانی رخ میدهد و معمولا خطری برای بدن نداشته و خود به خود درمان میشود. اما در صورتی که به هیپرپلازی آتیپیک مبتلا شده باشید ممکن است پزشک متخصص برای جلوگیری از ابتلا به سرطان سینه بافت آسیب دیده را به کمک عمل جراحی تخلیه کند.
زنانی که یائسه شدند بیشتر از سایر افراد در معرض اکتازی مجرای پستانی قرار میگیرند. هنگامی که مجاری شیر در اثر تورم و التهاب بسته میشود، ممکن است فرد را دچار ترشحات معکوس از نوک پستان یا نوک پستان کند.
اکتازی مجرای پستانی که به عنوان ماستیت پری داکتال نیز شناخته میشود، احتمال ابتلا به سرطان پستان را در افراد افزایش نمیدهند و در صورتی که عفونت باکتریایی عامل التهاب و تورم سینه باشد میتوان آن را به راحتی با مصرف آنتی بیوتیک های تجویز شده درمان کرد. در غیر این صورت نیازی به درمان خاصی نیست.
نکروز چربی تروماتیک تودههای خوش خیمی هستند که در اکثر مواقع بعد از آسیب یا ضربه به بافت پستان ایجاد میشوند مثلا در طی پرتو درمانی، بیوپسی یا جراحی سینه. این عارضه فرد را در معرض ابتلا به سرطان سینه قرار نمیدهد و بدون نیاز به درمان خاصی خود به خود از بین میرود.
در صورتی که تغییراتی را در ظاهر و در لمس سینه خود احساس کردید توصیه میشود هر چه سریع تر برای تشخیص دقیق نوع توده پستان به پزشک فلوشیپ پستان مراجعه فرمایید. گاهی اوقات انجام ماموگرافی به پزشکان کمک میکند تا بتوانند نوع توده ایجاد شده را تشخیص دهند و در برخی شرایط نیز احتمال دارد از روش های تشخیصی دقیق تری برای بررسی توده ایجاد شده در بافت پستان استفاده کنند. از جمله:
جهت انجام آزمایشات لازم با دکتر مهسا توکل فلوشیپ تخصصی پستان هماهنگ کنید.
اکثر تودههای خوش خیم پستان نیاز به درمان خاصی ندارند و به صورت خود به خود از بین میروند اما اگر به هبپرپلازی آتیپیک یا پاپیلوم داخل مجاری مبتلا شدید که خطر ابتلا به سرطان پستان را در شما افزایش میدهد ممکن است پزشک از شما بخواهد تا روش های درمانی را آغاز کنید. این درمان میتواند شامل موارد زیر باشد:
بیشتر بخوانید: توده های بدخیم پستان چه نشانه هایی دارند؟
بر اساس گفته های سایت معتبر my.clevelandclinic.org ایجاد توده های خوش خیم سینه شیوع بالایی در زنان دارد. به طوری که بیش از نیمی از زنان در طی زندگیشان تغییرات فیبروکیستیک را تجربه میکنند که در نهایت میتواند سبب ایجاد توده های غیر سرطانی سینه در مقطعی از زندگیشان شود. که البته نوسانات سطح هورمون اغلب در تغییرات بافت سینه دخیل هستند.
” Benign breast lumps in women are common. Up to half of all women will experience fibrocystic changes that cause noncancerous breast lumps at some point in their lives. Fluctuating hormone levels often cause these breast tissue changes. “
بیشتر بخوانید: علائم سینه فیبروکیستیک چیست و چگونه درمان می شود؟
شاید خیلی از افراد تصور کنند ابتلا به توده های خوش خیم پستان تنها در زنان رخ میدهد در حالی که ممکن است این عارضه نیز در مردان نیز اتفاق افتد و وضعیتی مانند ژیکوماستی را برایشان ایجاد کند (سینه های بزرگ و متورم همراه با توده).
علاوه بر آن خطر ابتلا به توده های خوش خیم پستان میتواند طی شرایط زیر افزایش یابد:
برای کسب اطلاعات بیشتر با مطب دکتر مهسا توکل به شماره ۰۲۱۲۶۲۳۰۴۴۳ تماس بگیرید.
توده های خوش خیم پستان نسبتاً شایع هستند و میتوانند بارها در طول زندگی شما ایجاد شوند. هنگامی که سطح هورمون به دلیل قاعدگی یا یائسگی تغییر میکند، سینه های شما ممکن است توده دار یا حساس به لمس شوند. هر زمان که احساس کردید در سینه شما توده ای ایجاد شده یا تغییراتی را در بافت و ظاهر پستان مشاهده کردید، توصیه میشود به یک پزشک متخصص در حوزه زنان مراجعه کنید.
مطالب مرتبط: تفاوت کیست و توده بدخیم سینه چیست؟
تغییرات هورمونی که در دوران بارداری رخ میدهد میتواند باعث ایجاد توده های پستان شود که البته در اکثر مواقع این توده ها خوش خیم و غیر سرطانی بوده و به ندرت ممکن است خانمی در این دوران به توده های سرطانی مبتلا شود.
توده های پستان در این مرحله از زندگی به لمس حساس هستند و ترشح مایعات از نوک سینه را به همراه دارد. علاوه بر آن در دوران شیردهی بسیاری از خانم ها دچار ماستیت یا عفونت پستان میشوند که این موضوع نیز به عنوان یک تغییر خوش خیم پستان در نظر گرفته میشود.
تقریبا جلوگیری از ابتلا به توده های خوش خیم سرطانی امکان پذیر نیست اما در عوض ما میتوانید با برخی اقدامات احتمال ابتلا به سرطان پستان را کاهش دهید و به تشخیص زودهنگام بیماری در زمانی که قابل درمان است کمک کنید. این اقدامات شامل موارد زیر میشوند:
دکتر مهسا توکل متخصص جراحی های عمومی و زیبایی با تجربه چندین ساله در این زمینه و همچنین با استفاده از ابزارات پیشرفته و داشتن علم به روز در حوزه پستان و جراحی های پستان، میتواند بهترین نتایج را برای شما به ارمغان آورد و در مسیر تشخیص تا درمان بیماری های پستان با شما همراه باشد. برای مشاوره و گرفتن وقت میتوانید با شماره های مندرج در سایت تماس حاصل فرمایید.
میتوانید سوالات خود را در انتهای همین صفحه (بخش کامنتها) مطرح نمایید دکتر مهسا توکل در اولین فرصت پاسخگو شما خواهند بود.
آیا این مطلب برایتان مفید بود؟
روی ستاره کلیک کنید تا به این مطلب امتیاز دهید!
میانگین امتیازها: 4 / 5. تعداد رایها: 46