التهاب غدد لنفاوی زیر بغل که به لنفادنوپاتی زیر بغل هم معروف است، در اثر متورم شدن یک یا چند غدد لنفاوی – از 20 تا 40 غدد لنفاوی که در ناحیه زیر بغل قرار گرفتند – ایجاد میشود. این تورم میتواند یکطرفه (در یک زیر بغل) یا دوطرفه (در هر دو زیر بغل) باشد.
غدد لنفاوی متورم زیر بغل میتوانند از اندازه یک نخود تا یک انگور بزرگ متغیر باشند. همچنین این گرهها ممکن است در حالت اسفنجی یا سفت مثل سنگ مرمر احساس شوند.
” Axillary lymphadenopathy is the swelling of lymph nodes in the armpits. It can occur for many reasons, including infections, vaccination, autoimmune disorders, and cancer. Axillary lymphadenopathy is not a disease but a symptom of a disease. “
” لنفادنوپاتی زیر بغل تورم غدد لنفاوی زیر بغل است. ممکن است به دلایل زیادی از جمله عفونت، واکسیناسیون، اختلالات خودایمنی و سرطان رخ دهد. لنفادنوپاتی زیر بغل یک بیماری نیست، بلکه نشانه ای از یک بیماری است. ”
زمانی که دچار التهاب و تورم غدد لنفاوی زیر بغل میشوید ممکن است بدن با عفونت های ویروسی یا چندین بیماری دیگر درگیر شده باشد، اما به طور کلی مواردی که در ادامه متن به آن اشاره میکنیم از علل بالقوه التهاب غدد لنفاوی زیر بغل یا همان لنفادنوپاتی هستند:
ویروسهای شایع میتوانند منجر به تورم یک یا چند غدد لنفاوی در ناحیه زیر بغل شوند، که به طور عمده شامل موارد زیر هستند:
علاوه بر موارد فوق ویروس های قوی تر نیز ممکن است یکی از دلایل بزرگ شدن غدد لنفاوی زیر بغل باشند، از جمله تبخال، سرخچه و HIV .
ابتلا به این نوع ویروسها همچنین ممکن است باعث بزرگ شدن غدد لنفاوی گردن نیز شوند. در بسیاری از موارد، استراحت، مصرف مایعات و زمان تنها اقداماتی هستند که میتوانند به سیستم ایمنی بدن در مقابل ویروسها کمک کنند. برای برخی از عفونتهای ویروسی نظیر HIV، ممکن است نیاز به مصرف داروهای ضد ویروسی باشد.
بیشتر بخوانید: بازسازی سینه + بیوپسی سینه چگونه انجام میشود؟
عفونت های باکتریایی نیز میتوانند باعث تورم غدد لنفاوی شوند. برخی از نمونههای عفونتهایی که میتوانند گرههای زیر بغل را تحت تأثیر قرار دهند عبارتند از:
سلولیت یک عفونت پوستی است و زمانی اتفاق میافتد که باکتری ها به پوست نفوذ کرده و لایه های عمیقتر را آلوده کنند. در نتیجه این فرآیند ممکن است باعث تورم غدد لنفاوی مجاور شود. به عنوان مثال، عفونت در بازو ممکن است باعث بزرگ شدن غدد لنفاوی زیر بغل شود.
بیماری لایم از طریق بزاق نوع خاصی از کنه که انسان را نیش میزند، گسترش مییابد. یکی از علائم اولیه بیماری لایم، تورم غدد لنفاوی است که ممکن است بین 3 تا 30 روز ظاهر شود. برای درمان این بیماری توصیه میشود به محض مشاهده علائمی مانند تورم غدد زیر بغل، تب و لرز، سردرد، بثورات پوستی و … فورا به پزشک متخصص مراجعه فرمایید.
سایر عفونت های باکتریایی که میتواند در التهاب غدد لنفاوی زیر بغل نقش داشته باشند عبارتند از:
زمانی که فرد به بیماری های خود ایمنی مبتلا میشود یعنی سیستم ایمنی بدن به اشتباه بافت ها و اعضای خود را به عنوان عامل بیگانه شناسایی کرده و در نهایت به آنها حمله میکند. این حملات غیرطبیعی باعث ایجاد التهاب در سیستم بدن میشوند. برخی از بیماریهای خود ایمنی که ممکن است منجر به التهاب غدد لنفاوی شوند عبارتند از:
در هر یک از این بیماریها، سیستم ایمنی به صورت نادرست به بافتهای خود حمله کرده و عملکرد سلولها و اعضا را مختلل میکند که ممکن است منجر به ظاهر شدن علائمی نظیر تورم و التهاب غدد لنفاوی گردد.
بیشتر بخوانید: درد سینه، علائم و راههای درمان آن
واکسیناسیون برای برخی از ویروسها، مانند سرخک و COVID-19، ممکن است منجر به لنفادنوپاتی یک طرفه شود. این واکنش نشان میدهد که واکسن موفق به ایجاد پاسخ ایمنی در بدن شده است. پرسنل مراقبتهای بهداشتی توصیه میکنند که قبل از انجام ماموگرافی، اقدام به واکسیناسیون نکنید، زیرا این اقدام ممکن است به اشتباه به عنوان نشانه سرطان سینه یا سایر بیماریها تفسیر شود.
داروهای تشنج مانند فنی توئین نیز میتوانند باعث تورم غدد لنفاوی شوند.
گاهی اوقات ممکن التهاب غدد لنفاوی زیر بغل ناشی از علل بدخم تری مانند ابتلا به سرطان باشد از جمله:
علائم لنفادنوپاتی زیر بغل ممکن است شامل برخی یا تمامی موارد زیر باشد:
بعضی افراد ممکن است هیچ علامت واضحی از لنفادنوپاتی نداشته باشند و تنها زمانی متوجه شوند که در حین دوش گرفتن یا در جریان معاینه فیزیکی در مطب پزشک، تورم غدد لنفاوی را احساس کنند.
شناسایی لنفادنوپاتی زیر بغل به وسیله معاینه فیزیکی اغلب امکانپذیر است. پزشک معالج ممکن است حتی در صورت نبود علائم، غدههای لنفاوی متورم شده را در حین معاینه عادی احساس کند.
برای محدود کردن علت احتمالی لنفادنوپاتی، ارائهدهنده خدمات بهداشتی چندین عامل را در نظر میگیرد، از جمله:
این سرنخها با هم ممکن است به شرایط خاصی اشاره کرده و سایر موارد را حذف کنند.
سرنخ های تشخیصی در ارزیابی لنفادنوپاتی | |
علائم | علت(های) مشکوک |
درد و سفتی حاد مفاصل، ضعف عضلانی، بثورات پوستی | خود ایمنی |
تب، لرز، خستگی، بی حالی | عفونت |
بزرگ شدن طحال، کاهش وزن بی دلیل بیش از 10 درصد | لنفوم، سرطان متاستاتیک |
گره های کوچک متعددی که شبیه به “buckshot” هستند | عفونت ویروسی |
یک توده لاستیکی سخت، بدون درد یا سفت که ثابت است | سرطان |
غدد لنفاوی متورم روزها یا هفتهها پس از مبتلا شدن ظاهر میشوند | اچآیوی |
بیشتر بخوانید: راه های بزرگ کردن سینه چیست؟
با توجه به معاینه فیزیکی و بررسی سابقه پزشکی شما، پزشک متخصص ممکن است یک سری آزمایشات را برای تعیین علت احتمالی تجویز کند. این آزمایشات شامل موارد زیر میشوند:
با توجه به یافتهها و شبهات ممکن است آزمایشات و ارزیابیهای اضافی نیز تجویز شود.
پزشک متخصص با توجه به علائم بیماری، علت ابتلا به لنفادنوپاتی و شدت آن، بهترین روش درمانی را برای رفع این عارضه در نظر میگیرد. این درمان ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
با این حال در برخی شرایط میتوان درد و تورم را با کمک راهکارهای خانگی برطرف کرد از جمله:
بیشتر بخوانید: خودآزمایی سینه برای تشخیص سرطان پستان
در صورتی که غدد لنفاوی شما بزرگ به نظر میرسد و شرایط زیر را تجربه میکنید بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید:
اگر علاوه بر تورم غدد لنفاوی زیر بغل، تب، تعریق شبانه یا کاهش وزن غیرقابل توجیه دارید، به یک پزشک متخصص غدد مراجعه کنید.
آیا این مطلب برایتان مفید بود؟
روی ستاره کلیک کنید تا به این مطلب امتیاز دهید!
میانگین امتیازها: 3.3 / 5. تعداد رایها: 179