بیماری اکتازی مجاری سینه یکی از بیماری های خوش خیم و غیر سرطانی پستان است که منجر به تورم و ضخیم شدن مجاری شیر میشود که درنهایت با یک ماده چسبنده و غلیظ مسدود خواهد شد.
این عارضه برای تعدادی از زنان همراه با حساسیت و التهاب مجرای سینه یا ترشحات سینه است؛ اما ممکن است برای زنان دیگر هیچ علامتی نداشته باشد.
برخی از افراد ممکن است در صورت ابتلا به اکتازی مجاری پستان هیچ علامتی را از خود بروز ندهند؛ با این حال برخی از شایع ترین علائم این بیماری عبارتند از:
بهتر است به این نکته توجه داشته باشید علائم اکتازی مجاری پستان برای تمام بیماران یکسان نیست و ممکن است هر فردی علائم متفاوتی را تجربه کند. بنابراین در صورت ایجاد تغییرات غیر عادی در بافت سینه حتما لازم است این مشکل را به پزشک متخصص مطرح کنید.
به نقل از سایت my.clevelandclinic.org اکتازی مجرای پستانی ممکن است سبب ایجاد توده هایی درست در پشت نوک سینه شما بشود. این توده ها به دلیل بافت اسکاری که در اطراف مجاری ملتهب شیری ایجاد شده ممکن است با سرطان سینه اشتباه گرفته شود که البته سرطان پستان نیست.
” Mammary duct ectasia may cause lumps to form in your breast just behind your nipple. Lumps develop because of scar tissue that forms around inflamed milk ducts. The lump may be confused with breast cancer, but it isn’t cancer. “
ممکن است به این سوال فکر کنید که چرا زنان به اکتازی مجاری پستان مبتلا میشوند؟ در واقع اصلی ترین علتی که میتوان برای این بیماری در نظر گرفت التهاب و تورم سینه است. این التهاب سینه باعث میشود تا مجاری شیر بزرگ و ضخیم تر از حالت عادی شود. در نهایت با افزایش التهاب در سینه، مجاری شیر مسدود شده و مایعات پشت آن محبوس میشوند.
با افزایش سن و رسیدن به سن یائسگی تغییراتی در بافت سینه و مجاری شیر ایجاد می شود. البته محققان بر این باورند که عفونت های باکتریایی در مجاری شیر ممکن است فرد را در نهایت در معرض ابتلا به اکتازی مجاری پستان قرار دهد.
سیگار کشیدن و استعمال دخانیات نیز موجب گشاد شدن مجاری شیر می شود و در نهایت احتمال اکتازی مجاری پستان را در بانوان افزایش می دهد.
بیشتر بخوانید: ماموپلاستی چیست؟ + جراحی کوچک کردن سینه
احتمال ابتلا به اکتازی مجاری پستان بیشتر در بانوانی که نزدیک به سن یائسگی هستند دیده میشود. البته ممکن است اکتازی مجاری پستان در هر سنی و برای هر شخصی ایجاد شود. گروه سنی که بیشتر تحت تاثیر ابتلا به این بیماری قرار دارند به شرح زیر هستند:
به طور کلی زنان با میانگین سنی 30 تا 70 سال بیشتر به این بیماری مبتلا می شوند. اکتازی مجاری پستان بیماری مختص به زنان نیست؛ بلکه امکان دارد در مردان هم ایجاد شود. البته ابتلا به اکتازی مجاری پستان در مردان بسیار نادر است.
جهت تعیین نوبت میتوانید با شماره ۰۲۱۸۸۰۸۳۳۴۸ تماس بگیرید.
اگر دچار اکتازی مجاری پستان شده اید، پزشک در ابتدا با انگشتان خود سینه های شما را از بابت هر چیز غیر عادی معاینه می کند. اما تنها معاینه فیزیکی کافی نیست و امکان دارد پزشک برای تشخیص بهتر و دقیق تر چند آزمایش تکمیلی را برای شما تجویز کند. آزمایش های تکمیلی به شرح زیر هستند:
در سونوگرافی سینه از امواج صوتی (اولتراسوند) برای تصویربرداری از ساختارهای داخلی سینه استفاده میشود تا پزشک بتواند با مشاهده نتایج آزمایش، تغییرات ایجاد شده را به خوبی تشخیص دهد. این آزمایش تصویر برداری این امکان را به پزشک میدهد تا به خوبی مجرای شیری زیر نوک سینه را مشاهده کند و در صورت مشکوک بودن ناحیه آسیب دیده روش های تشخیصی دقیق تر را به کار ببرد.
بیشتر بخوانید: ترشح خونی از سینه نشانه چیست؟
ماموگرافی که با استفاده از اشعه ایکس انجام میشود، برای ارزیابی بافت پستان کابرد دارد و تصاویر و اطلاعات خوبی را در اختیار پزشک قرار میدهد. تصویر با اشعه ایکس در ماموگرافی میتواند اطلاعات دقیق تری را از بافت پستان نسبت به روش سونوگرافی ارائه کند.
ام آر آی یکی از دقیق ترین روش های تصویر برداری است که اطلاعات مفیدی را از اندام های داخلی بدن در اختیار پزشک قرار میدهد. این نوع آزمایش با استفاده از امواج رادیویی و آهنرباهای قدرتمندی انجام میشود و تصاویر دقیقی را ارائه میدهد.
بیشتر بخوانید: جراحی سرطان سینه + عمل سرطان سينه بدخيم
در صورت لزوم ممکن است پزشک نمونه گیری سینه را برای شما مناسب بداند. در این آزمایش با استفاده از سوزن بسیار نازک و ظریفی نمونه کوچکی از بافت سینه آسیب دیده برداشته میشود و با کمک میکروسکوپ های مخصوص، بافت برداشته شده را مورد بررسی قرار میدهند.
در اغلب مواقع اکتازی مجاری پستان بدون نیاز به مصرف دارو یا جراحی پستان، به مرور زمان بهبود می یابد. با این حال اگر به این عارضه دچار شدید جای نگرانی نیست؛ چرا که اکتازی مجاری پستان بیماری خوش خیم و قابل درمانی است که میتوان با کمک دارو درمانی یا در موارد شدید تر با استفاده از جراحی به درمان آن کمک کرد.
گزینه های درمان برای علائم شدید و آزاردهنده به شرح زیر است:
پزشک در مواقعی که بیماری شدت نیافته باشد، برای درمان عفونت ها به مدت ۱۰ تا ۱۴ روز آنتی بیوتیک تجویز می کند. بنابراین برای نتیجه گیری بهتر از این روش درمانی لازم است تا تمام داروهایی که پزشک برای درمان اکتازی مجاری پستان تجویز کرده است را طبق دستور او تا پایان دوره درمان مصرف کنید.
جهت رزرو نوبت از طریق فرم رزرو نوبت اقدام نمایید.
در صورت احساس درد پزشک داروهای مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن و استامینوفن را تجویز می کند. درست است که دارو های مسکن بدون نسخه هستند؛ اما در صورتی که احساس درد در سینه دارید قبل از مصرف هرگونه مسکن بهتر است با پزشک گفتگو کنید.
اگر توده یا آبسه در نوک سینه و اطراف آن ایجاد شود داروهای آنتی بیوتیک نمی توانند توده را به صورت کامل از بین ببرند؛ بنابراین ممکن است پزشک با عمل جراحی مجرای آسیب دیده را بردارد که این کار با برش اطراف آرئول ناحیه آسیب دیده انجام میشود.
ابتلا به اکتازی مجرای پستان ممکن است در ابتدا شما را بترساند اما بهتر است نگرانی از این بابت به دلتان راه ندهید؛ چرا که این عارضه خوش خیم بوده و به راحتی قابل درمان است
بیشتر بخوانید: نمونه برداری از سینه + بيوپسي سينه چيست؟
شما میتوانید درد و ناراحتی اکتازی مجاری سینه را با درمان های گیاهی و خانگی تسکین دهید. از جمله:
برای کاهش درد و ناراحتی های سینه کمپرس آب گرم را بر روی نوک سینه قرار دهید.
کمپرس گیاهی نوعی درمان تایلندی است که برای گردش خون فواید زیادی دارد. کمپرس گیاهی می تواند التهابات و تورم را کاهش دهد و عفونت را درمان کند.
استفاده از تنتور چای اسطوخودوس در ناحیه آسیب دیده علائم اکتازی را تسکین می دهد.
بیشتر بخوانید: پرتو درمانی سرطان سینه + هورمون درمانی سرطان سینه
روغن نارگیل را بر روی ناحیه آسیب دیده بمالید تا علائم کاهش یابند.
سیب زمینی را به عنوان کمپرس بر روی ناحیه آسیب دیده بگذارید تا علائم کم شود.
اگر از سینه شما مایعاتی نشت می کند از پد سینه استفاده کنید تا از نشت مایعات و ترشحات به لباس جلوگیری کند. سوتین های طبی می توانند پد را در محل خود نگه دارند و ناراحتی های سینه را کاهش دهند.
بیشتر بخوانید: درمان نکروز چربی سینه چیست؟
برای جلوگیری از درد و تورم در ناحیه آسیب دیده بهتر است به سمت مخالف سینه آسیب دیده بخوابید.
استعمار سیگار درمان عفونت را دشوارتر می کند و مصرف روزانه و دائم سیگار منجر به آبسه و عفونت های مکرر می شود.
قبل از مصرف دارو های گیاهی حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. در صورتی که داروهای گیاهی نتوانند به کاهش درد و علائم اکتازی مجاری پستانی کمک کنند بیمار باید برای درمان های تخصصی تر به پزشک متخصص مراجعه کند.
بیشتر بخوانید: علائم فيبروكيستيك سينه + فیبروکیستیک چیست؟
بیماری اکتازی مجاری پستان عوارض خفیفی به همراه دارد. این عوارض میتوانند موجب اذیت و آزار بیمار شوند. عوارض بیماری اکتازی مجاری پستان به شرح زیر است:
این بیماری اطراف نوک سینه را قرمز، متورم و حساس می کند.
نشت و ترشح مایعات از نوک سینه لباس بانوان را مرطوب و لکه دار می کند و خانم ها باید دائم لباس خود را تعویض کنند.
امکان دارد در مجرای آسیب دیده شیر پری داکتال ماستیت یا عفونت التهابی ایجاد شود. عفونت التهابی نوک سینه و اطراف آن را دردناک می کند؛ بنابراین بیمار احساس گنگی و تب دارد. اگر قرمزی شدید و مداوم باشد منجر به آبسه یا ایجاد توده ای از چرک در بافت سینه می شود که نشانه ای از عفونت باکتریایی است. جراح برای درمان این عوارض توده را تخلیه می کند.
بعضی از نشانه های اکتازی مجاری پستان با علائم سرطان سینه مشابه است. بسیاری از خانم ها با مشاهده توده و تغییرات در سینه تصور می کنند به بیماری سرطان سینه مبتلا هستند؛ بنابراین دچار ترس و نگرانی می شوند. بانوان باید بدانند که این بیماری غیر سرطانی بوده و در صورت داشتن سابقه، خطر ابتلا به سرطان بالا نمی رود. با این حال باید تغییرات سینه را جدی گرفت.
بیشتر بخوانید: تشخیص سرطان در خانه + چکاپ ماهیانه سینه
چنانچه هرگونه تغییرات غیر عادی در نوک سینه و سایر قسمت های سینه خود مشاهده کردید برای بررسی دقیق تر به پزشک مراجعه کنید. در صورتی که پزشک مورد مشکوکی مشاهده کند، شما را به متخصص ارجاع می دهد.
با چک کردن و بررسی روزانه نواحی مختلف سینه می توانید خیلی سریع از تشدید بیماری جلوگیری کنید و روند درمان را زودتر انجام دهید تا بیماری بدخیم و تشدید نشود.
قبل از مراجعه به مطب پزشک تمام علائم خود را بر روی یک برگه یا در گوشی خود یادداشت کنید. استرس ها و تغییرات اخیری که در زندگی شما رخ داده است را یادداشت کنید. یک لیستی از تمام مکمل ها و داروهایی که مصرف می کنید را بر روی یک برگه بنویسید و در اختیار پزشک قرار دهید. همچنین اگر سابقه بیماری خاصی داشته اید یا اینکه در خانواده شما سابقه این بیماری وجود دارد را با پزشک در میان بگذارید.
دکتر مهسا توکل یکی از متخصصان برجسته و به نام در زمینه درمان بیماری های پستان و زیبایی سینه است که با مهارت بالا، علم به روز و استفاده از جدید ترین تجهیزات پزشکی بهترین نتیجه را از درمان بیماری پستان به ارمغان میآورد. در صورتی که به اکتازی مجاری پستان مبتلا شده اید میتوانید به خیالی آسوده درمان این عارضه را به دکتر مهسا توکل بسپارید تا در فرآیند درمانی گام به گام با شما همراه باشد. در صورت تمایل برای تعیین وقت یا کسب اطلاعت بیشتر میتوانید از طریق شماره های مندرج در سایت با ما در ارتباط باشید.
آیا این مطلب برایتان مفید بود؟
روی ستاره کلیک کنید تا به این مطلب امتیاز دهید!
میانگین امتیازها: 3.3 / 5. تعداد رایها: 57